< Zpět na články

Zakladatelé vývojářského studia Ackee předávají vedení, Půlpitel se přesouvá do USA

AckeeAckee
16. července 2024

Spoluzakladatelé českého vývojářského studia Ackee, Martin Půlpitel a Dominik Veselý, ustupují ze svých pozic výkonného a technického ředitele a předávají vedení firmy blízkým spolupracovníkům. Dosavadní CEO Půlpitel se v rámci expanze přesouvá na rok do USA, jeho roli přebírá Marek Přibáň.

Pobočka Ackee ve Spojených státech (Ackee LLC) vznikla v reakci na hospodářskou situaci v Evropě způsobenou válkou na Ukrajině a vysokou inflací. Půlpitel, který má za sebou například spolupráci s logistickým startupem Shipmonk, získal na jaře 2024 investorská víza (E-2 Treaty Investors), která umožňují pětiletý nepřetržitý pobyt v USA. Do Spojených států se tak přesouvá s celou rodinou na roční pracovní pobyt, během kterého chce využít svých obchodních kontaktů a pomoci Ackee expandovat na největší světový trh. Nástupce si vybral z řad nejzkušenějších kolegů: “Po 12 letech nastal čas předat každodenní řízení firmy do rukou Marka Přibáně, který je v Ackee od úplných počátků a jako pravá ruka vedení měl vždy na starosti ty nejdůležitější projekty. Věřím, že je to správná volba.

Martin Půlpitel z Ackee a Jan Bednář z Shipmonku

Nejedná se přitom o jedinou personální změnu. Kromě Půlpitla z vedení po více než 10 letech odchází také další ze spoluzakladatelů Ackee, Dominik Veselý. Ten ve firmě dosud působil jako technologický ředitel a nyní svou agendu předává Davidu Bilíkovi, který bude zastávat roli CTO. Sám Veselý má v plánu se zaměřit na obchodní a strategické aktivity, prohlubovat úzkou spolupráci se společností Arbes Technologies a dalšími členy skupiny Expandia Digital, která v Ackee před rokem získala 20% podíl.

Spolumajitelé Ackee: Josef Gattermayer, Dominik Veselý, Jan Mísař a Martin Půlpitel

Kromě Přibáně a Bilíka do vedení Ackee nově přichází také Jiří Šmolík, který se v nově vzniklé roli COO bude věnovat především datové analýze a optimalizaci procesů. Posledním členem nového managementu zůstává spolumajitel Ackee Jan Mísař, který zastává roli CBO a i nadále bude zodpovědný za brand a netechnické týmy. Všechny uvedené personální změny platí od 1. července 2024. Změna ve vedení Ackee přichází po více než 10 letech. Úkolem nového managementu bude navázat na nastavený směr a opět překonat hranici obratu 100 milionů korun:

Od roku 2012 jsme se z inkubátoru ČVUT přes startupové projekty dostali k velkým zakázkám pro banky, korporace i státní instituce. Jako projektový manažer jsem měl možnost mnohé inovativní projekty sám řídit, pomáhat stavět IT firmy od nuly a vidět pod pokličku těch nejúspěšnějších. Teď chci tyto zkušenosti využít k tomu, abychom ve spolupráci s významnými hráči na trhu znovu nakopli českou digitalizaci, jako jsme to udělali třeba s aplikací eDoklady, kterou dnes používá přes milion uživatelů a ověřovatelů. Nové technologie vč. AI nám umožňují pracovat efektivněji než kdykoliv předtím a pokud chtějí Češi držet krok s Amerikou, musí toho využít v byznysu jak nejlépe dovedou,” doplňuje Přibáň.

Marek Přibáň začínal ve společnosti v roce 2014 jako projektový manažer. Od roku 2018 vedl tým projektových manažerů a věnoval se technicky náročným projektům jako Košík, Zonky, Bazoš nebo BOX NOW. Jako nový výkonný ředitel (CEO) bude za řízení firmy zodpovědný přímo vlastníkům společností Ackee a Expandia. Jeho úkolem je zvýšit ziskovost projektů a efektivitu při jejich realizaci.

David Bilík nastoupil do Ackee v roce 2014 na pozici Android developera a od roku 2018 působil jako vedoucí týmu Android vývojářů a později technický analytik. V roce 2022 pracoval pro americký startup Geneva a nyní se do Ackee vrací na pozici technického ředitele (CTO). V plánu má sjednotit přístup k vývoji mobilních aplikací v nativních týmech s React Native týmem a posouvat limity v oblasti využití AI.

Jiří Šmolík začínal ve firmě v roce 2015 jako backend developer a od roku 2017 v Ackee vedl tým backend vývojářů. V této roli se podílel například na projektech pro Škoda Auto Digilab, HOPI nebo BOX NOW. Jako provozní ředitel (COO) bude mít mimo jiné na starosti datovou optimalizaci a automatizaci procesů.

Jan Mísař nastoupil do Ackee v roce 2013 na pozici iOS developera a od roku 2017 působil jako vedoucí týmu iOS vývojářů. ąV roce 2022 získal ve společnosti 3% podíl a nyní má z pozice spolumajitele a šéfa brandu (CBO) na starosti netechnické týmy, jako je Marketing, People & culture, a další.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >