Skupina Ackee HODLing utržila 160 milionů, audituje blockchain projekty, má globální startup a novou misi

S Ackee jsme oslavili 10 let v nových kancelářích, prošli transformací na holdingovou strukturu a za loňský rok utržili 160 milionů Kč. Holding nově tvoří IT agentura Ackee, její německá sestra Ackee GmbH, firma sdružující Ackee startupy a konečně joint venture s Rockaway X pod názvem Ackee Blockchain specializující se na security audity. Náš startup Passwd už má zákazníky od USA a Brazílie přes Evropu a Asii až po Austrálii. Zauditovali jsme několik významných projektů a nastartovali misi za udržitelnou digitalizaci.

Válka na Ukrajině

Dne 20. 2. 2022 napadla ruská armáda Ukrajinu a svět se změnil. Alespoň tedy pro naši generaci, která žádnou válku v Evropě osobně nezažila. Byl to šok a hned druhý den jsme se rozhodli podpořit Ukrajinu stotisícovou částkou věnovanou ukrajinské vládě a organizaci Člověk v tísni, která zde působí již dvacet let. Další podpora následovala jako jednotlivé dary společníků. Zároveň jsme se ke konfliktu veřejně vyjádřili a vyzvali ostatní, aby se připojili. Považujeme to za minimum, co jsme v dané situaci mohli udělat.

Velké projekty, velké výzvy

Po covidových letech jsme se na rok 2022 velmi těšili. Začal jako velká jízda a obzvlášť v crypto světě se opravdu dařilo. Po třech letech úspěšné spolupráce s Livesportem jsme předali vývoj aplikace FlashSport internímu týmu klienta. Od poloviny roku jsme nicméně sledovali narůstající inflaci, postupné ochlazení poptávky a celkovou opatrnost investorů. Září pak bylo jedním z nejtěžších měsíců v historii firmy. Jak se tyto výzvy podařilo překonat?

V druhé polovině roku byl pro nesplnění business očekávání nenadále ukončen projekt FlashNews ze skupiny Livesport a zároveň nám 2 klíčoví klienti ze Švýcarska a Německa přestali platit faktury. Ihned jsme nasadili krizové řízení, začali šetřit a vyhledávat nové příležitosti. Vše jsme transparentně komunikovali do firmy. Během podzimu management moc dobře nespal, ale koncem roku se situace uklidnila. Spolupráci s Livesportem jsme korektně ukončili a s dlužníky se domluvili na splátkovém kalendáři, který se zatím plní.

V agenturním vývoji jsme se v posledních letech specializovali na větší a technologicky náročné projekty: Pro logistickou platformu BoxNow skupiny Jiřího Šmejce EMMA Capital vyvíjíme aplikace pro řidiče, skladníky i partnery. Kromě Řecka už působí i v Chorvatsku a Bulharsku a v plánu jsou další regiony. Streamovací služba Voyo ze skupiny CME, pro kterou jsme vytvořili aplikace Nova Plus a Voyo, má už přes 400 tisíc předplatitelů a miliony uživatelů. Velkými projekty byly také již zmiňované FlashSport a FlashNews.

Kromě těchto dlouhodobých projektů stojí za připomenutí také spolupráce s Českou televizí, které jsme pomohli zmodernizovat její videotéku a vydali nové aplikace iVysílání. Navázali jsme také na spolupráci s německou pobočkou Světového fondu na ochranu přírody, pro který jsme vytvořili další užitečnou aplikaci – WWF GhostDiver pomáhající vyčistit moře a oceány od tzv. ghost nets, které ohrožují celý ekosystém. Třešničkou na dortu pak pro nás byla spolupráce s Mezinárodním filmovým festivalem Karlovy Vary, pro který jsme vytvořili oficiální aplikaci KVIFF Guide a už teď pracujeme na vylepšené verzi pro ročník 2023.

Bezpečná řešení v nejisté době

Speciální zmínku mezi úspěšnými projekty uplynulého roku si zaslouží týmový správce hesel Passwd. Ten využívá Google Cloud; hesla tedy nejsou na našich úložištích, ale každý uživatel je má uložena u sebe. Oproti ostatním password managerům tak data neohrožují hackeři, kteří jinak při jediném útoku mohou ukrást miliony hesel. Našemu řešení již důvěřují desítky firem po celém světě a bezmála 10 000 uživatelů. V tomto roce chceme s Passwd růst o stovky procent: “Bezpečnost bereme vážně, a proto nás brzy čeká bezpečnostní audit od externí firmy. Věříme, že i to nás posune dál a upevní naši pozici na špičce v této oblasti,” komentuje plány do budoucna Marek Mouček, který má vývoj produktu pod hlavičkou Ackee Startups na starosti.

Tým Passwd: Marek Mouček, Otto Libal

Mapa platících klientů Passwd

Bezpečnost zůstává hlavním tématem taky pro Ackee Blockchain, který jsme založili společně s Rockaway X v létě roku 2021, a za minulý rok utržili 2,2 milionu dolarů. Soustředíme na security audity pro projekty nad Ethereem a Solanou. Příkladem může být velký projekt Axelar nebo Layer Zero. I díky nám odolávají projekty našich klientů útokům, jsou stabilní a mohou růst. “Největší výzva je překonat ekonomické cykly, které jsou ve světě blockchainu velice volatilní. Díky množství realizovaných projektů a získané reputaci v blockchain komunitě se nám ale daří růst i v době bear marketu,” komentuje uplynulý rok CEO Ackee Blockchain Josef Gattermayer.

Ackee Blockchain na RockawayX Investor Summitu v Londýně

Udržitelná digitalizace a nové výzvy

Ve vývoji zakázkového software, který zlepšuje fungování firem nebo produktů, patříme ke špičce už deset let. A od samého začátku se snažíme přinášet dlouhodobě udržitelná digitální řešení. Udržitelnost, kterou si v poslední době berou za svou mnozí, ale není jen o “ekologických” produktech. “Být partnerem pro udržitelnou digitalizaci znamená, že při vývoji přemýšlíme nejen nad tím, jak aplikaci vyrobit co nejefektivněji, ale také jak dlouho bude lidem sloužit, jestli dokáže naplnit svůj účel, a zda ji někdo vůbec potřebuje. Neplýtvat přitom našimi ani klientovými zdroji je základ a doufáme, že se k nám na této misi postupně přidají i další,” říká CTO Ackee Dominik Veselý.

Rok 2023 bude velká výzva pro všechna odvětví. Nálada ve světě a obzvláště v Evropě není moc dobrá. Drahé energie a inflace dopadá na tradiční průmyslové podniky. Každý je opatrný a obecně se odkládají investice, které nejsou nezbytně nutné. Pozitivně lze vnímat jednotu Evropské unie v podpoře Ukrajiny, zvýšení norské produkce plynu na maximum a nebývale rychlou výstavbu LNG terminálů. V této očistné fázi ekonomiky nicméně přežijí jen ti nejsilnější. Věříme, že v Ackee k nim budeme patřit.

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >