< Zpět na články

Jak začít s testováním aplikací?

AckeeAckee
07. února 2022

Testeři odpovídají na nejčastější otázky

Láká tě kariéra v IT nebo přímo QA, ale nevíš, jak začít? Ať už ti chybí technický background ze školy, ještě hledáš svoje místo, nebo zkrátka prahneš po tom úplně změnit obor, tenhle článek je pro tebe. Důležitější než zkušenosti je tady totiž logické myšlení, smysl pro detail a touha se neustále učit. O odpovědi na nejčastější otázky ohledně toho, jak začít s testováním aplikací, se podělil náš QA tým.

Co je testování a co se od testera očekává?

Marek: Testování je především proces, což zní jako z Wikipedie. Nicméně testování slouží především k ověření, že daná věc (v našem případě třeba appka) odpovídá zadání (specifikaci). A od testera se očekává, že toto bude schopen verifikovat. V praxi to znamená, že tester musí ověřit, zda aplikace vypadá dle návrhu, zda se chová dle zadání, zda má dostatečný výkon, atp. 

Proč testujeme aplikace?

Marek: Pokusím se vynechat slovo kvalita. 😀 Nicméně testujeme přesně proto, abychom si byli aspoň trochu jistí, že náš výstup odpovídá zadání. Druhý a možná hlavní důvod je náš závazek vůči uživatelům. Chceme, aby se na naše aplikace mohli spolehnout kdykoli je potřebují. Appky se musí dobře používat, být stabilní a plnit potřeby, které uživatelé mají.

Proč ses chtěl/a stát testerem?

Julia: Původně jsem se nehlásila na pozici testera, ale projektového manažera. Chtěla jsem začít pracovat v oboru, ale neměla jsem žádné IT znalosti. Při pohovoru jsem si ale uvědomila, že by mě pozice projekťáka nebavila a CEO firmy, kam jsem se hlásila, mi po delším rozhovoru nabídl pozici junior testera. QA je obor, který se rychle mění, a líbí se mi, že se tu člověk nenudí. Mohu si tu vyzkoušet, co mě zajímá. Mohu se neustále rozvíjet a zkoušet nové věci.

Anička: Při testování si člověk vyzkouší hodně různých věcí najednou a spoustu se toho dozví o celém procesu vývoje aplikací, tj. o tom, jak funguje frontend, backend, design atd...

Jaké znalosti a dovednosti by testerovi neměly chybět?

Annie: Tester by měl mít smysl pro detail, být týmový hráč, mít dobrou vytrvalost, organizační schopnosti a také se nestydět vyjádřit svůj názor.

Martin: Důležité dle mého je hlavně to, aby byl tester trpělivý, komunikativní a aby byl tak trochu puntičkář. Pokud bych měl každou vlastnost přiřadit k příkladu testování aplikace, tak tester musí důkladně prohlédnout funkcionalitu, design a featury, a to rozhodně ne jen jednou. Bez trpělivosti by to dopadlo tak, že každé další testování by už nebylo tak důkladné jako ty předchozí. K důkladnosti se váže to puntičkářství, čím menší chybičky a nedostatky tester najde, tím lépe bude vypadat konečná aplikace. 

Anička: Rozhodně schopnost dobře komunikovat a nebát se na nic zeptat. Pokud není jasné, jak něco funguje, tak to v žádném případě nejde dobře otestovat. 

Jak můžu rozvíjet svoje testerské dovednosti a kam se můžu posunout?

Julia: Těch možností je spousta a každý si může vybrat, jakým směrem se chce posouvat. Existuje spousta kurzů, kde může tester získat více znalostí. Já jsem například absolvovala několik kurzů zaměřených na programování a design a myslím, že mi hodně pomohly. Teď se soustředím na automatizaci a UX design, takže se vzdělávám v tomhle směru. Z kurzů, co mě zaujaly, bych mohla doporučit třeba cypress bootcamp od Filipa Hrice, dlouhodobější kurz od Czechitas zaměřený na tvorbu webu, jejich úvod do Javascriptu a také UX kurz od Googlu.

Petr: Většina testerů začíná s čistě manuálním testováním. S postupem času ale zjistí, že se některé chyby objevují opakovaně a dalo by se jim předejít pomocí automatizovaných testů, které se spouští pravidelně a bez nutnosti zásahu z jejich strany. Právě automatizace je jedním ze směrů, kterým se lze vydat a který z velké míry určuje i další dovednosti a znalosti, které tester musí získat. Pro začátek je typicky nutné se naučit alespoň základy nějakého programovacího jazyka a samotné testovací knihovny či frameworku. Tím to ale zdaleka nekončí a stále je co nového se učit a posouvat se dál. 

Co si tester musí zajistit před testováním?

Julia: Samozřejmě záleží na projektu, ale já se snažím vždy zjistit, kde najdu veškeré dokumenty, design a zajistím si k nim přístupy. Také je vždy potřeba zjistit, jaký je minimální OS pro aplikaci a pokrýt testování i na ní.

Martin: Rozhodně by si měl zjistit funkcionalitu a všechny featury aplikace. Dále přístupy ke všem zdrojům (design, zadání, API...) a hardwaru, který bude k testování potřebovat. Taky je důležité si připravit měkkou židli a double espresso. 😎

Petr: Kromě přístupu ke všem důležitým dokumentům, návrhům designu, dokumentaci API a podobně, by si měl zjistit i klíčové termíny, kdy se výstup iterace prezentuje klientovi a nasazují se nové verze do jednotlivých prostředí. Díky tomu si může stanovit priority a testovat funkcionality v takovém pořadí, aby bylo vše důležité otestováno včas.

Na co si dát při testování pozor?

Annie: Určitě si hlídat aktuální verze buildů, které byly vydané pro testování. Vždy si upřesnit, zda věci, co je potřeba otestovat, jsou již nasazené na správnou verzi, a zda je nasazen i backend.

Julia: Myslím, že je také důležité např. u manuálního testování si ohlídat testování na několika zařízeních. Snažím se vždy pokrýt testování na starším a novějším operačním systému. U mobilních telefonů testuju na několika velikostech displeje a na telefonech různých výrobců (Android). Doporučuju si také zjistit, jaká je cílová skupina dané aplikace, kterou vyvíjíte. Podle toho se můžete také rozhodnout, jak testovat, pokud je aplikace vhodná pro široké spektrum lidí, tak doporučuji se také soustředit na dostupnost aplikace pro lidi se znevýhodněním.

Martin: Tester by si měl hlídat, aby měl vždy aktuální verzi softwaru, který testuje. Dále by neměl zapomínat na testování všech featur aplikace a telefonu (tím myslím ty, které by mohly nějak změnit funkcionalitu) nebo design (jako například úsporný nebo tmavý režim). Při testování je také velmi důležité, aby tester jel podle testovacího scénáře a netestoval co mu zrovna přijde pod ruku – testování pak ztrácí efektivitu a tester může přehlédnout spoustu chyb.

Jak ses dostal/a k testování ty? 

Julia: K testování jsem se dostala omylem. Hlásila jsem se v předchozí firmě na jinou pozici, ale po pohovoru jsme se dohodli, že mi bude více vyhovovat pozice testera. Jsem za to neskutečně vděčná, protože jsem začínala od nuly a naučila jsem se spoustu věcí.

Annie: V průběhu studia na VŠ jsem pochopila, že mě studovaný obor nebaví a nenaplňuje. Snažila jsem se celkem dlouho najít cestu, kam bych se po studiu mohla vydat, a jelikož jsem shodou okolností znala hodně lidí pracujících v IT, poradili mi, že i bez technického oboru bych se mohla dostat do IT, právě například na pozici testera. Narazila jsem na dobrý kurz v QA Akademii, který zahrnoval nejen teoretickou část, ale i část praktickou, kde jsem měla možnost si vyzkoušet, jak by práce testera mohla vypadat. Ihned po absolvování dvouměsíčního kurzu jsem začala hledat svojí první práci v IT. Od té doby jsem nabrala zkušenosti nejen v manuálním, ale i automatizovaném testování, vyzkoušela si různé techniky a QA tooly. Po dvou letech v testingu jsem zakotvila v Ackee, což je IT agentura, kde mě práce naplňuje a poskytuje v podstatě neomezené možnosti rozvoje skrze různé projekty.

Zní to dobře? Přidej se. Právě nabíráme!

Na otázky odpovídali Julia Furmanyuk, Anna Zmeevskaja, Anna Mikeštíková, Petr Hovorka a Martin Votýpka pod vedením Marka Elznice. Díky!

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!

Napište nám >