< Zpět na články

Jak vyzrát na vendor lock-in u mobilních aplikací

Snahou většiny dodavatelů je si klienta zavázat k další spolupráci. Někteří se o to snaží kvalitou poskytovaných služeb (např. my), někteří pomocí volby technologií, které neumožňují přechod na jiného dodavatele, někteří striktními smluvními podmínkami. Na co si dát v případě mobilních aplikací pozor?

1) Aplikace pod vlastním účtem

Základním opatřením proti vendor lock-in (proprietárnímu uzamčení) je mít vlastní účet v iTunes, Google Play či Windows store a aplikace publikovat pod ním. Založení účtů sice chvíli trvá a je nutné dokládat různé výpisy z obchodního rejstříku, taktéž se platí roční poplatek (iTunes $99, Google Play jednorázově $25, Windows Store $99), jinak ale převažují výhody.

Aplikaci je možné kdykoliv stáhnout z prodeje, změnit cenovou politiku (zdarma / placená aplikace), ale hlavně nahradit novější verzí. Po zaslání nové verze aplikace (která může být klidně od jiného výrobce) se přestane nabízet verze stará a je možné instalovat pouze verzi novou. Podstatnější ale je, že i všem uživatelům, kteří mají nainstalovanou starou verzi v telefonech operační systém nabídne aktualizaci na novou verzi. Tato aktualizace je navíc již několik verzí mobilních OS automatická, tj. aplikace se aktualizuje na pozadí, bez jakékoliv uživatelské interakce.

Vhodné je taktéž rovnou do aplikace zabudovat mechanizmus, který aplikaci odmítne spustit, jedná-li se o starou verzi - toto je opatření pro (nyní již) menší skupinu uživatelů, kteří mají automatické aktualizace vypnuté.

V případě, že dojde k výměně dodavatele aplikace, je migrace na nové řešení pro uživatele téměř nepozorovatelná.

Ackee nabízí klientům publikaci pod Ackee účtem (těm, kteří nemají potřebu si vlastní účet zakládat, např. jednorázové akce), ale i pod klientským účtem a to bez dodatečných podmínek či poplatků.

2) Přistup do databáze

Většina aplikací ke svému provozu potřebuje ještě serverovou stranu, zde je nezbytným požadavkem vlastnit uživatelská data. Aplikační vrstva na serveru dodavatele (která může být jako uzavřené řešení) tato data používá či přímo aktualizuje, v případě výměny dodavatele ale není problém aplikační vrstvu vyměnit a postavit nad (klientem kontrolovanou) databází znovu.

3) Zdrojové kódy

Co se týče zdrojových kódů mobilních aplikací, zde není běžné tyto kódy dodávat klientovi. Je to z důvodu, že spousta řešení představuje know-how společnosti. V Ackee máme např. napsaný vlastní chat modul, nebo technologie pro rozšířenou realitu. Díky znovu použití těchto komponent jsme schopni výrazně snížit náklady a cenu aplikace. Někteří klienti ale zdrojové kódy vyžadují, v tom případě jsou srozuměni s vyšší cenou, která vznikne nutností vyvíjet některé komponenty na míru.

Rozumný kompromis

V případě, že jsou správně dodrženy postupy u bodů 1 a 2, neboli nejsou bráni jako rukojimí uživatelé aplikace, není nutné vyžadovat i bod 3 a tím prodražovat cenu aplikace - zde by se konečná cena mohla vyšplhat výše, než kolik by stál případný rewrite mobilní aplikace u jiného dodavatele (který má tatkéž předpřipravené kusy kódu a vlastní know-how).

Josef Gattermayer
Josef Gattermayer
Co-Founder Ackee & CEO Ackee Blockchain

Máte zájem o spolupráci? Pojďme to probrat osobně!